Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Nyheter - Uutisia

 

Mottagningen i Vasa finns numera i Dragnäsbäck.

Ingen mottagning i Vanda.

=========

 Solreflexen@gmail.com

============

Vastaanotto Vaasassa löytyy nykyään Vetokannakselta.

Vantaalla ei vastaanottoa.

 


HUOM!

Solreflexen nettikaupassa tarjolla ihania, pehmeitä käsin tehtyjä villasukkia.

Maksuvälineenä Pay Pal tai maksu käteisellä tai kortilla noudettaessa Vaasan toimipisteestä.  

 

OBS!

Det finns underbart mjuka handstickade sockor i Solreflexen webbutiken.

Du kan betala per PayPal eller på plats i Vasa med kort eller kontant.

 


Vi finns också på Facebook

Löydät meidät myös Facebookista

Tidsbeställning / Ajanvaraus:

vello.fi/solreflexen

solreflexen@gmail.com 

050 564 8611  

Zonterapi Solreflexen

- Vyöhyketerapia -

Gott Nytt År 2020!

Uppdaterad 29.12.2019

Lue suomeksi

Nu då året lider mot sitt slut vill jag passa på att tacka alla mina klienter!  Tack för att ni visar mig förtroende och tack för er positiva feedback!

Vid tröskeln till ett nytt år är det ju brukligt att ge nyårslöften.  Jag har aldrig riktigt tyckt om nyårslöften, men visst är det en tid då man gärna vill se framåt och planera förändringar och förnyelser.

Läs hela texten »

Kunde jag ha nytta av lymfmassage?

Uppdaterad 05.09.2019

Lue suomeksi

Den frågan fick jag av en väninna för ett tag sedan.  Hon har blivit opererad för äggstockscancer för många år sen och pga andra problem sitter hon numera oftast i rullstol.  Med åren har hennes ben blivit tjocka som stolpar, de värker och och gör att hon har svårt att sova om nätterna.  Absolut, sade jag och idag kom vi äntligen till skott och jag gav henne en första lymfmassagebehandling.

Läs hela texten »

Kom med på FIILIS-kryssning

Uppdaterad 29.04.2019

Lue suomeksi

Lördagen 4.5.2019 är vikt för en FIILIS kryssning med Vasaline.

Utbudet på vårens välmåendekryssning är mångsidigt.  Morgonyoga, motionsaktiviteter, olika provbehandlingar och föreläsningar samt flera utställare från välmående- och skönhetsbranscherna.

Läs hela texten »

Ansiktszonterapi - Vad är det?

Uppdaterad 03.04.2019

Lue suomeksi

Många förknippar zonterapi endast med tryck och massage på fötterna. Traditionell zonterapi utgår från tanken att hela kroppen, inklusive invärtes organ och körtlar, motsvaras av sk reflexzoner i fötterna, händerna och andra delar av kroppen.  Genom att trycka och massera på reflexpunkterna stimulerar man kroppens eget självläkningssystem vilket leder till ökat välbefinnande.

Läs hela texten »

Pollenalarm!

Uppdaterad 02.04.2019

Lue blogitekstit suomeksi

Tiden vi pollenallergiker fruktar närmar sig!

Själv har jag dragits med björkpollenallergi i 25 år. En vår då björkarna blommade som aldrig förr blev det för mycket av det goda och sen dess har jag dragits med irriterande allergisymptom och allmän hängighet om vårarna då björkarna blommar.

Läs hela texten »

Svallor och humörsvängningar?

Uppdaterad 31.03.2019

Suomeksi

Kvinnor i alla åldrar känner av det där med hormoner, ibland mera, ibland mindre.  Menscykeln i olika varianter är en del av vårt kvinnoliv, men ibland åker hormonsystemet berg-och-dalbana så att vår  livskvalitet blir lidande. 

Läs hela texten »

Vådan av att äta rätt

Uppdaterad 11.06.2018

Lue suomeksi

Våren och försommarn är den tid då tidningar, sociala medier och annat informationsflöde formligen svämmar över av kostråd av olika slag.  En stor del av råden siktar till att gå ner i vikt, men också chockrapporter om samband mellan kost och olika sjukdomar ploppar upp som svampar efter en regnskur.  Varför ska det vara så svårt att veta vad som är bra och vad som är dåligt?

Dom som vill äta hälsosamt och näringsriktigt blir lätt villrådiga och nästan förtvivlade.  En dag är ägg hälsosamma, en annan dag ohälsosamma.  En tredje dag ska man ta D-vitamintillägg, men följande dag är det helt onödigt.  Vad ska man egentligen tro på?  Och varför är det så svårt att få entydiga råd och rön?

Kanske för att det inte finns EN saliggörande diet, som passar alla.  Minns själv hur jag med förvånings finger i häpnades mun på 70-talet i Frankrike tittade mig omkring på de slanka och friska fransoserna, som åt TOTALT fel enligt finska kostråd:  Café-au-lait och vitt bröd eller croissant till morgonmål.  Inget rågbröd, ingen mjölk.  Och middag sent på kvällen, med rödvin till!  En liten, upprorisk tanke föddes i mitt bakhuvud:  Kanske de finska kostråden inte är objektiv sanning med stort S ...

Vill inte påstå att jag alltid äter riktigt och hälsosamt, men efter det har jag försökt känna efter hur jag mår av det jag äter.  Undvikit sånt som ger mig mag- och tarmbesvär (som råg, t.ex.) och unnat mig sånt som jag mår bra av (som rödvin, t.ex.).  Och försökt låta bli att följa kostråd och ismer med den bokstavstrognas frenesi.

Men jag har läst mycket om och kring olika dieter.  Många innehåller mycket som är bra och känns riktigt, men inget har känts som någon absolut lösning eller absolut sanning. 

Men då jag bekantade mig mera med traditionell kinesisk medicin och framförallt det kinesiska sättet att se på mat som medicin kändes det som om bitarna föll på plats.  Framför allt fick det mig att förstå varför våra västerländska antingen-eller-dieter inte funkar.  Vi är ju alla olika och vår omgivning är olika, därför finns det inte EN diet som passar alla.

Enligt traditionell kinesisk kostlära är mat medicin, och genom att äta balanserande kan man förebygga sjukdomar och leva ett hälsosammare liv.  Som ett förenklat exempel kan vi ta behovet att balansera årstidsväxlingarna i maten.  Under vintern är det viktigt att äta varm, tillagad mat, medan sallader och kall mat kan kyla ner och minska vår (yang) energi i stället för att öka den.

Lika viktigt – kanske ännu viktigare – är det förstås att beakta individuella kroppsliga obalanser.  Att äta mat som stöder den energi och de organ som är i obalans eller som vi har underskott av, och undvika sån mat som underhållr våra obalanser.  Och eftersom vi har olika krämpor, obalanser och sjukdomar, så kan det ju omöjligt vara så att en diet, en kostlära, en sanning är rätt för alla!

Traditionell kinesisk kostlära är ju förstås inte den enda läran som baserar sig på detta tankesätt.  Ayrveda och många andra traditionella kostläror, liksom det moderna västerländska Functional Food –tankesätt, är ofta inne i samma banor.  Problemet är i min mening, att när det skrivs om mat och hälsa är tankegången ofta svart-vit och antingen-eller.  Hälsosamt – ohälsosamt, bra – dåligt, gott – illa, kött – vegetariskt.  Och att det som är bra för mig är bra för dig också...

En annan sak är förstås att vår skolmedicin och vårdapparat fäster så väldigt litet uppmärksamhet på vad patienter äter eller inte äter.  Hur ofta hör man inte att folk säger att läkarn sa att det inte spelar nån roll vad jag äter, jag kan fortsätta som förut.  Utan att ens ta reda på HUR och VAD patienten äter.  Obegripligt!

En annan sak som nyss slog mig, var att när och om vi får kostråd av läkare kretsar det oftast kring förbud och restriktioner.  Jag fick förra veckan en klient som nyss blivit diagnosticerad med svår reflux och hon hade fått en lång lista på födoämnen och drycker som hon ska undvika, men rätt litet råd om VAD hon ska äta och dricka. 

Då jag själv försökte surfa och söka information om mat, som skyddar och förebygger och hjälper kroppen att läka reflux, märkte jag att det inte alls var lika lätt att hitta fram i djungeln.  Tänk så mycket mera motiverande det skulle vara att ändra sina kostvanor om man fick en lång lista på god och näringsrik mat, som är bra mot reflux, i ställer för att fokusera på att det ”goda” man måste avstå från. 

Idag ska hon få åtminstone en liten lista av mig...

Läs hela texten »

Den värsta våren blev den enklaste!

Uppdaterad 23.05.2018

Lue suomeksi 

Den värsta björkpollenvåren börjar småningom vara förbi.  Guskelov!  Men för mig blev den här våren en av de lindrigaste vårarna.  Normalt går jag omkring med täppt näsa och rinnande ögon, äter allergimedicin som jag blir trött av och är allmänt hängig medan björkarna blommar.  Dessutom hörde bihåleinflammationer och upprepade antibiotikakurer till min vårpalett i åratal. 

I år har jag tagit fyra (4!) allergitabletter – dagar då björkarna blommade som mest och en bultande huvudvärk började ge sig till känna.  Och antagligen hade jag klarat mig bra utan dom också...

De enda symptom jag egentligen haft i år är en lindrigt täppt näsa och heshet.  Och också dom har jag lyckats lindra i stor mån.

HUR DÅ?

Surprise, surprise!  Med hjälp av zonterapi, akupressur och fröplåster på öronen.  Trots att jag själv naturligtvis är övertygad om att zonterapi är effektivt mot många krämpor och obalanser i kroppen, måste jag erkänna att jag ibland känt mig förbluffad över hur snabbt en behandling hjälper.

Som tur är jag inte allergisk mot annat än björk!  Hur är det med dig?

Läs hela texten »

A-a-a-a-ttttjo!

Uppdaterad 06.04.2018

Lue suomeksi

 Är du pollenallergiker har du tyvärr en svår vår att se frame mot.  Björkarna lär ha mera hängen i år än på länge. 

Själv fick jag min björkpollenallergi för 25 år sen – en vår då björkarna blommade som om jorden skulle gå under.  Och det var väl just det björkana trodde.  Föregående höst kom vinterkölden tidigt efter en varm höst då björkarna ännu hade gröna löv och inte alls var förberedda på rediga minusgrader.  De gröna blanden vissnade och blev bruna, men hängde kvar på grenarna långt in på vintern. 

Följande vår blommade björkarna som aldrig förr.  Jag bodde ute på stugan i Ingå, på en udde full av björkar.  Det var så mycket pollen i luften att min vita ylletröja blev alldeles gul på axlarna bara efter en liten tur ut på dasset.  Dessutom hade hyresvärden fällt en del träd på vårvintern, så jag hade tagit in en hel famn av björkkvistar, och hade alltså haft vackra björkhängen och mössöron inne i vas redan långt innan de blommade utomhus.  Nå – det blev för mycket av det goda och sen dess har jag dragits med rinnande ögon och näsa, heshet, nysningar, hosta, bihåleinflammationer och allmän hängighet om vårarna då björkarna blommar.

På vårvintern i fjol fick jag hjälp av min akupunkturlärare, Marina Papazian, som satte nålar i ansiktet på mig och öppnade mina täppta bihålor, innan de andra symptomen hann bryta ut på allvar. Voila!  Sen läste jag på om allergipunkter, om reflexzoner för bihålor,luftrör, lungor, njurar och tjocktarm, om öronakupunktur med nålar och fröplåster.  Och fortsatte att behandla mig själv hela våren.  Och jag klarade mig så gott som helt utan allergimedicinering. 

Nu är det dags att sätta in behandling mot pollenallergi – innan det bryter ut på allvar. Beställ tid så gör vi upp en gemensam krigsplan mot björkarna!  Zonterapi och öronakupunktur med nålar och fröplåster kan bidra till att göra våren till det den borde vara – en njutning för alla sinnen.

 

Läs hela texten »

Nanna för stressade själar

Uppdaterad 02.04.2018

Lue suomeksi

Zonterapi är min grej, helt klart.  Men ansiktszonterapi, eller medicinsk ansiktsreflexologi, som man också kan kalla det, är verkligen super!  Det sade verkligen klick då vi två träffades under utbildningen!  Det är alldeles underbart skönt att få en ansiktszonterapibehandling.  Jag upplever också att mina kunder verkligen njuter av behandlingen.  Inte sällan somnar dom.  Det är helt OK - jag tar betalt per timme, men om man sover ända till morgonen får man mängdrabatt!

Skämt åsido – många kunder intygar att de sällan känt sån total avslappning, som under ansiktszonterapin.  Den behandlingsmetod jag använder är egentligen en kombination av flera traditionella metoder – akupressur via meridianpunkter, massage av reflexzoner enligt gammal indiansk tradition, stimulering av nervbanor via zoner som är förbundna med kranialnerverna och massage av reflexpunkter enligt en vietnamesisk metod som kallas Dien’ Cham’.  Efter en halvtimmes grundbehandling kan vi lägga in behandling av särskilda zoner enligt dina behov.

Ansiktszonterapi kan också kombineras med t.ex. natural facelift, chakrabalansering och massage av ansiktsmuskler.

Kom och pröva!  Kanske direkt efter jobbet nån dag då du behöver varva ner? Du kommer inte att ångra dig!

Läs hela texten »